Metafizik / New Age

WWW.ASTROSET.COM

BİREYSEL GELİŞİM VE GENÇLİK

  Gençlerin kimlik arayışları
  Genç insanın yetiştirilişi sırasında ebeveynler, yeni bir toplumun yaratılmasına hizmet ederler. Eski kuşaklarla ilgili tüm şikayetlerin yinelenmemesi için genç insana karşı özen, dikkat, saygı ve sevgi gerekiyor.
 Genç insanların ilk yetişme dönemlerinde yaşadıkları bazı doğal ve haklı sorunları vardır. Onlarla olan iletişimin kopmaması, bireysel gelişiminin ilk adımlarını atan, yeni kuşak insanına karşı anlayışlı olmayı gerektirir ki biz Astroset olarak şuna inanıyoruz,
anlayış dediğimiz olgu birdenbire oluşmuyor. Bir bilgi birikimi, olgunluk ve kültür gerektiriyor. Yani ebeveyn, genç insana yakın olmak için önce kendi bireysel gelişimi konusunda bazı şeyler yapmış olmalı… Objektifliğini ve çağın getirdiklerini göz ardı etmemeli…

  Gençlerin sık sık yaşadıkları duygu halleri
  Genç kimliğini araştırma ve yapılama sırasında kendini doğru biçimde görüp algılamakta zorluk çeker. Kendini olduğundan üstün gördüğü gibi gereksiz yere aşağılayabilir de… Yürüyüşünü, oturuşunu beğenmez, hep huzursuzdur. Benliğin değerlendirilişi gerçekçi değilse ortaya uyumsuzluk ve çeşitli sorunlar çıkar. Katı bir benlik kavramı, bireyi tökezletip çabuk kırılmasına neden olabilir, esnek benlik kavramı ise gelişmeye açıktır. Genç insan doğal olarak, iç insanın keşfi ve eğitimi konusunda henüz hiçbir bilgiye sahip değildir. Duygularını, düşüncelerini, davranışlarını eleştirmeyi bilmez.
 ‘Ben neyim, kimim, nasıl bir insanım, nereden gelip, nereye gidiyorum’ gibi temel soruları da gençlik nedeniyle aklına bile getirmez. Kendini olduğu gibi kabullenir, başkalarından nerede ayrıldığı konusunu aklına dahi getirmez. Henüz çok bencildir yalnız kendisiyle ilgilenir.
(Yaşı büyük olduğu halde ergenlikten olgunluğa geçememiş tüm bireylerde de aynı soruna sık sık rastlanır. Onların ya da yakınlarının böyle ciddi bir çocuksuluk ve bencillik karşısında uzman danışmanlığı almadan sorun çözmeleri mümkün değildir; önemle hatırlatılır. Bilimsel bir çağdayız ve çağın gereği, bazı çocukluk veya gençlik sorunlarını yaşı büyümüş bireylerde ancak uzman yardımının alınması bir gelişme sağlayabilir.)

  İlk Gençlik ve Ergenlik
  İlk gençlikten gençliğe geçilen ve ergenliği de kapsayan bu dönemde gence yardımcı olarak, onu ürkütmeden ve incitmeden iç gözlemler yapmasına ön ayak olmak çok yararlıdır.
Benliğin (egonun) gerçekçi olmayan bir şekilde şişmesi, gelecekte gence çok zarar verebilir. Kendi varlığı, yetenekleri, gücü, algılama kapasitesi hakkında mümkün olabildiğince objektif davranmayı öğrenmenin en güzel zamanını yaşamaktadır.
  Yaşı ilerledikçe kendini tanımayı öğrenen genç, düzeltebileceği yönlerini düzeltmek için harekete geçer. Önce heyecanlarını ve duygularını kontrol etmeyi öğrenir. Bu aşamadan sonra duygusallık söz konusu olduğunda akıl, mantık süzgecinden geçirerek objektif kalmaya ve kendini dışarıdan biriymiş gibi izlemeye başlar.

  Duyu-Duygu ve Enerji kontrolleri
  Duyu ve duygularımız kozmosu ve kendimizi tanımamız için bize  verilen en önemli araçlardır. Duyu ve duygularımızı iyi kullandığımız zaman çok iyi sonuçlar, kötü kullandığımız zamanda da kötü sonuçlar elde ederiz. Biz evreni duyu ve duygularımızla algılarız. Zeka bir fonksiyon, akıl da duyuların merkezileşip senteze tabi tutulmasından başka bir şey değildir. Duyularımızı terbiye etmek, duyularımızın akışını kontrol etmek, duyulara egemen olabilmek, kendimizi yönetmek demektir. Duyguların kontrolünün temelinde ahlaki ve iradi yönümüzün güçlendirilmesinin bilgisi var. Arzuların ahlaksal ve iradi isteklerin kontrolü bir genç için hemen hemen en önemli konu…

  Duyu ve Duygu Basınçları 
  Bizi esnemek ve uyum sağlamak zorunda bırakan bütün basınçlar duygular üzerine yapılır. Genç duygu hayatının üzerine yapılan her türlü basınca karşı yeni alanlar yaratmak ve enerjilerini dengelemek suretiyle ( bu enerji dengelemesi için bireysel gelişimin her yönüyle ilgilenmek ve uygulamak şarttır) bir denge elde eder.
Dış dünyadan gelen etkilere karşı direkt olarak tepki vermeden esneklik ve uyum sağlama çabası içine giren genç; gelecekte, hem iş hayatında hem özel hayatında çok rahat eder. Esneme ve uyum, hayatımızın her alanında daha yeni bir platforma sıçramak için uygulamamız gereken pratiklerdir ve bu pratiklerin de uzmanlarca hazırlanan yöntemleri vardır.
Örnek verelim; eğer sabırsızlıkla ilgili bir sorun varsa, sabretmenin nasıl uygulanacağını aktif yaşamdaki yerini, bilimsel verileri de göz önüne alarak öğrenmek ve bu konuda önce bilgilenmek gerekir…
  Genç duyu ve duygu basıncı karşısında aklını, mantığını ve sezgilerini bir arada kullanırsa başarılı olur. Tüm bu söylenenler de, kendi gelişimini ciddiye alan ve başarılı olmak isteyen yeni kuşak bireyleri içindir…
Duygusallık ve korkular, gencin geleceğe ve ileriye atılmasına engel olur, ona ayak bağı teşkil eder. Genç duyguları tek başına görmeye alışmalı ve duygu kontrollerini iyi yapmalı. Duygular özellikle gençlikte, çok ateşli ve yakıcıdır.
‘Pire için yorgan yakmak’ ruh hali gibi…
  Duyu ve duygu kontrolleri aynı zamanda şuuraltı temizliği sağlar ve bazı istek ve arzuların şuuraltına atılıp orada çeşitli baskılar oluşturmasına engel olur. Böylece kompleksli davranışların oluşmasına engel olunur. Gençlik çağından itibaren duyu ve duygu kontrolleri akıl ve mantıkla birlikte götürülmezse genç belli bir süre sonra kendini tanımayı ve denetlemeyi bilmediği için çok çeşitli savunma mekanizmaları kullanmaya başlar.

  Savunma Mekanizmaları
 -Bastırma
 -Yadsıma ya da yok sayma
 -Dışa yansıtma
 -Karşıt tepkiler kurma
 -Gerileme
 -Mantığa bürüme
 -Kendine  yöneltme
 -Yer değiştirme
 -Saplanma
 -Düş kurma
 -Özdeşleşme
 -Yüceltme vs.

  Genç belli bir süre çeşitli yüceltme metotları kullanarak hayallere dalıp, kendini kahramanca işler yapan biri gibi ya da hayranlık duyulan bir spor yıldızı gibi algılayabilir ve bu dönemde çok çeşitli dalgalanmalar gösterir. Bu süreç onun kendisini ana babasından ve diğerlerinden ayıran özelliklerini ortaya çıkartma sürecidir.
Gençlik bunalımı kendi kimliğini arayış bunalımıdır.
  Ayrıca günümüz gençlerinin varoluşun ve yaşamın amacı hakkındaki bilgi eksiklerinden ötürü yaşama karşı bir tür amaçsızlık ve bıkkınlık tarzında da ortaya çıkan bir bunalımı vardır ki, bu bunalım ancak bazı temel ruhsal bilgiler alındıktan ve bireysel gelişimin hakkı verildikten sonra yok edilebilir. Genç insan bilmelidir ki, kişinin kendini olduğu gibi kabul etmesi, olumlaması ve kendine saygı duyması için üstün nitelikleri olması gerekmez.
 Bireyin kendine saygı duyması, kendini olduğundan aşağı ya da üstün görmeksizin kendinden memnun olma durumudur. Kendini değerli, olumlu, beğenilmeye ve sevilmeye değer bulmaktır. Bu dönem kimisinde ağır geçer, kimisinde kolay geçer, kimisinde çeşitli arazlar bırakabilir. Burada ana babalara çok iş düşmektedir. Gencin kendine güvenmediği, iç çatışmalarının çok olduğu günlerde sevgi, anlayış ve katı olmayan bir kararlılıkla onlara en büyük desteği verebilirler.

  Özgüven
  Özgüven kendimiz hakkında gerçekçi ve objektif bilgilerimiz olduğunda ortaya çıkar. Özgüveni gelişmemiş gençlerde bazı ruhsal belirtiler ve psikosomatik rahatsızlıklar ortaya çıkabilir:
Uykusuzluk; Sinirlilik; İştahsızlık; Baş Ağrısı; Çarpıntı; Karabasan; Tedirginlik; Aşırı terleme
  Bu dönemde gençlerin kendilerine olan güvenleri azdır, kolay umutsuzluğa kapılırlar ve ruhsal bozukluk göstermeye daha yatkın bir hale gelmişlerdir. Özgüven ile ruh sağlığı arasında çok sıkı bir bağlantı vardır. Kendine güveni ve saygısı yüksek olan gençlerde; iyimserlik, başarma isteği, zorluklardan yılmamak gibi olumlu ruhsal  nitelikler vardır.

  Gençlik Bunalımı         
  Gençlik bunalımı adını verdiğimiz çağda genç özgür denemelerle çeşitli iç ve dış basıkların üstesinden gelmeye çalışmaktadır. Mayın tarlasını geçmeye çalışan acemi bir askerdir, bu zor günlerinde ailelere sonra da çeşitli eğitim kurumlarına çok iş düşer. Bu süreç atlatılması gereken doğal bir süreçtir, bunu hepimiz çeşitli seviyelerde yaşadık.
Genç bu dönemde sinirlidir, birden tepki gösterir, öfke patlamaları vardır, atak ve düşüncesiz davranır, çabuk sevinir, çabuk üzülür, içe kapanma ile coşku arasında gider gelir. Bencildir, sayısız kaygıları vardır, güvensiz ve kararsızdır. Eğer bu özellikler bir yetişkinde toplanırsa ona ruh sağlığı bozuk ve uyumsuz kişi denir ancak gençlik çağının ruh sağlığı ölçüleri farklıdır.
  Sağlıklı gençlerde sık rastlanan güvensizlik, kaygı, depresyon ve bunalım belirtileri normal şartlarda kalıcı değildir. Hatta bu bunalımların ve streslerin gençlere itici bir güç sağladığı da doğrudur. Her gerilim olumlu ve olumsuz olmak üzere ikiye ayrılır. Olumlu türdeki gerilimlerin genci atağa kaldırıcı, itici ve güç kazandırıcı bir etkisi vardır. İlk gençlik çağlarında gencin ruhsal dengesi çok değişkendir, çok dengeli dönemleri, çok tedirgin dönemler izleyebilir. Bu nedenle gençlerdeki uyum kapasitesini yalnız dış görünüşleri ve zaman zaman beğenmeyip eleştirdiğimiz kıyafetlerine göre değerlendiremeyiz.

  Sağlıklı Gençlik  
  Genç çok sağlıklı ve güçlü olmasına karşın bu olumsuz gibi gözüken davranış biçimlerini olumsuz çevre koşulları ve çeşitli dış baskılara karşı bir tepki ve uyum çabası olarak geliştirmiş olabilir ki bu dış baskıların içine zaman zaman ana ve babalar da katılmaktadır. Gencin çocukluk çağındaki uyumu da bu dönemin hazırlayıcısıdır.
Çocuğun da gencin de en önemli ruhsal gereksinimi sevgidir. Gençlik çağında aile gence sevgi ile birlikte anlayış, güven ve özgürlük vermelidir. Gelecekte Yeni Çağın kurucuları olacak olan gençlere çocuk değil de, bizlerden apayrı özgün bir kişiliği olan ayrı bir birey gibi davranılması ve kendi kanatları ile uçması için özgürlük ve bağımsızlık çabalarının desteklenmesi gerekir.
  Astro Set'in hazırladığı
“Bireysel Gelişim” seminerleri de kısaca sözü edilen bu amaçlar için hazırlanıyor…
Bireyin özgüveni ve enerji dengelerinin sağlanması ; yaşam potansiyelimizin ortaya çıkması için iki temel faktördür. Bu iki temel direk sağlam değilse yaşam kırık dökük olmaya mahkum…

 

© Astroset 2004-2010