Günün Penceresi

WWW.ASTROSET.COM

 

Manhattan'dan İyi hissetmenin (Wellness) Yol Haritası

  New York’un 5 ana bölgesinden biri olan Manhattan, sizin de bildiğiniz gibi dünyanın en önemli finans, ticaret ve her türlü yeni akımın çok rahat gelişeceği bir kültür merkezi. Pek çok ünlü simge yapı, müze, üniversite ve turistik mekanların yanı sıra Birleşmiş Milletler Merkez Binası da burada bulunuyor. Ve benim en sevdiğim arkadaşlarımdan biri yıllardır bu şehirde yaşıyor, Birleşmiş Milletler Türk-Irak masasında çalışıyor, çalışıyordu demek daha doğru sanırım. Şu aralar Tibet-Nepal-Çin üçgeni arasında içsel bir yolculukta, ne zaman döner, hiç belli değil, bir süre sonra mistik bir seyyah, bir dünya vatandaşı olacak gibi geliyor bana. Ama ne yalan söyleyeyim çok yakışıyor ona bu havalar…

  New Age yenilikleri, Kuantum fiziği ile ilgili en güzel ve en yeni kitapları bizlere o getiriyordu. Hatta ünlü ‘What the Bleep do we know’  filmini de Türkiye’ye ‘seyredin çok beğeneceksiniz’ diye bir CD olarak ilk yollayan da yine o. Daha sonra kardeşi filmi tanıtmak için sponsor ararken filmi ticari anlamda da getirten bir firma ile karşılaşıyor, meğerse onlar da aynı okuldan mezun değiller miymiş? Bak şu tesadüfün güzelliğine diyerek film bizde seyredilir hale gelene kadar ve bir sürü başka macera yaşanıyor ama şimdi konumuz ‘What the Bleep do we know’  değil…

  Şu anda Wudang’ta minik bir köyde beden simyası, tai-chi içsel ve dışsal kung-fu ve Tao felsefesinin özünü, bizzat yaşarak-uygulayarak öğrenmeye çalışan arkadaşımın, Çin’e geçmeden önce bana anlattığı ve broşürlerini, kitaplarını getirdiği bir yeni bir akımdan söz etmek istiyorum.
  Yeni bir yaşam modeli ama aslında eski; günümüze uyarlanması nedeniyle yeni… Adı Wellness yani Türkçe karşılığı ile iyi hissetmek…

  İyi Hissetmenin Yol Haritası
  Elimdeki broşürlerin yaptığı tanıtımlar, Wellness sözcüğünü "Kaliteli Bir Yaşamın Yol Haritası" olarak tanımlıyor adeta. Bir model sunuyor gerçekten… Hani bizim size kendi yol haritalarınıza sahip çıkarak uygulamanızı istediğimiz türden. Ve "Bedensel-zihinsel sağlık üzerine odaklanıp, mükemmel bir ruh-beden dengesi kurmayı" hedeflliyor. Sözcüğün tam karşılığından biraz sonra söz edeceğim. Bu hedef için de öncelikle yaşam tarzınızı değiştirmeyi öneriyor doğal olarak. ‘Aaa bu da mı yaşam tarzımızı değiştirmek istiyor, bıktık artık’ demeden önce konuyu incelemekte yarar var derim. Eğer böyle bir yol haritası çizmek istiyorsanız yemenize, içmenize dikkat etmeniz, yeterli ve kaliteli uyku uyumanız, aktif bir yaşam sürmeniz gerekiyor. Bu yaşam tarzında alkole pek hoşgörü yok ancak sınırlı miktarlarda tüketilebiliyor. Sigaranın yanından bile geçmeniz yasak! Stresinizi iyi yönetmeniz, stres üretmemeniz, her yolu "pozitif enerjiden" geçirmeniz, dostluğa, sevgiye dayanan ilişkiler geliştirmeniz, kendi ile barışık, inançları ve ruhsa bağlılıkları olan, huzurlu biri olmanız bu haritadaki yolculuğun temel adımları. Yani her yol haritası dediğimizde doğum haritanız sanmayın diye söylüyorum bunları… Bu da kaliteli yaşamın yol haritası ve uygulanması da hiç zor değil!

  Bu yaşam tarzına her zaman, her yerde ulaşmanız mümkün… Parayla pulla ilişkisi olan, önemli, özel harcamalar gerektirmiyor. İmkanlarınız ölçüsünde yukarıdaki değişimlerin tümünü değilse de en azından önemli bir bölümünü hepiniz yapabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken, bu değişimleri evinizde, işinizde yani yaşadığınız tüm mekan ve zamanlarda ısrarla sürdürmeniz yani öncelikle içsel olarak bir yol haritası çizdiğinize ikna olmanız ve onu izlemek konusundaki ısrarınız her şeyden önemli. ‘Çabuk vazgeçerim, ben karar veririm sonra cayarım’ diyorsanız o sizin bileceğiniz iş, o zaman profesyonel destek alın derim…

Yol Haritanızı çizmek
 Arkadaşım birkaç yıldır İstanbul’a gelmemişti, bu akımı bana aktaracak zamanı olamamış ama bizi de unutmamış sağolsun, geçerken uğradım şeklindeki Manhattan-İstanbul-Wudang güzergahında konuya ait verileri ulaştırma imkanı bulduğu için ona minnettarım, fazla gecikmeden aktarayım dedim. Bakarsınız biz bunu aktarırken yeni bir akım daha başka bir yerden filiz vermeye başlar. Kaliteli yaşam modelleri konusunda da sürekli yeni modalar yaratılıyor bildiğiniz gibi… New Age modeller, sağlıklı yaşam çizelgeleri dolu heryer, her şeyin modası var, bu konunun olmayacak mı? Tabii ki olacak. Pek de güzel, pek de sade bir akım doğrusu…

  Wellness son yılların sihirli sözcüklerinden biri olmuş, yabancı diyarlarda… Herkes yaşamına bu sözcüğün anlamlarını yüklemeye çalışıyormuş. Arkadaşım öyle dedi, onun yalancısıyım. Bu sözcüğe göre yaşamaya gayret ediyorlar, "Wellness otelleri"nde tatil yapıyorlar, "Wellness tarzı" giyiniyor, yiyor, içiyorlarmış. Hatta ev eşyalarını, mutfak araç-gereçlerini seçerken bile wellness ile ilişkisi olan yöntemlerden (örneğin Feng Shui’den) yararlanıyorlarmış. Biz o kadar uçlarda dolaşmadan isterseniz işe bu sözcüğü tanımakla işe başlayalım. Sonra neler vermek istediğini de anlarız birlikte…

  Bu İngilizce sözcüğün tam karşılığını pek çok dilde olduğu gibi bizde de sadece bir sözcük ile ifade etmek pek kolay değil. Daha ziyadesi ile  "kendini iyi hissetmek" olarak tanımlanıyor. Ama aslında çok daha derin anlamlar taşıdığını da itiraf etmek gerek.  Pozitif yaşam modelinin bir başka şekli. Bu arada dileyenler Ruh ve Madde yayınlarını Pozitif Yaşam adlı kitabını da ilk fırsatta okuyabilirler, fizikte yapacakları uygulamalara iyi bir ruhsal temel ve pozitif bakış verebilecek çok değerli bir kitap. El kitabım gibi olduğundan herkese rahat tavsiye edebiliyorum…

 Wellness aslında bir yaşam tarzı. Bu yaşam tarzı, "yaşamın keyifli, eğlenceli, sağlıklı, uzun, enerjik, ruh ve beden dengesi içinde yürütülmesini" sağlık veriyor. Bir başka deyişle "yemeğinizi bir takıntı veya ihtiyaç olmaktan çıkarıp sağlıklı ve hoş bir eğlenceye dönüştürebildiğiniz, stresi hayatınızı daha üretken hale getiren bir araç gibi yönetebildiğiniz, fiziksel aktivite ve egzersizleri olmazsa olmaz bir yaşam biçimi olarak sürdürdüğünüz ve kendinizi daima formda, enerjik hissettiğiniz yeni bir yaşam modelinin veya yaşama bakış tarzının"ın adı Wellness.

  Aşağıda size kısaca tanıtmaya çalışacağımız bu yaşam modeli aslında farkındalığı yüksek, bilinçli, neyi, neden, niçin yapmak istediğini bilen insanların doğal yaşam modeli yani olması gerekeni modalar ve akımlar halinde yapmaya özenir halde olmamız da ayrıca düşünülmesi gereken bir konu… Baştan söyleyeyim dedim sonra ama biz bunu zaten biliyoruz, yaşıyoruz filan dersiniz mahcup olurum…

  Farkındalığı yüksek olan her insan veya kendi küçük aydınlanmalarını yaşayan, kendini aşmaktan, tanımaktan hoşlanan her insan siz de takdir edersiniz ki, bu modeli herhangi bir tanıma gerek kalmadan da yaşıyor yani yeni bir şey değil ama yine de akım ve moda olmasından yani popüler olmasından yanayım çünkü başka şekilde uygulama yapamıyoruz galiba…Modalar yönetiyor hala bizleri…

  Denge
  Bu yaşam modelini benimseyenlerde ruh-beden dengesi daha sağlam. Kaslar ve kemikler daha güçlü, iç organlar daha sağlıklı ve verimli, beyin daha üretken, yaşam daha sevinçli ve neşeli. Wellness yaşam tarzını sürdürenler kilo sorunu nedir bilmiyorlar. (Bu bölümler tanıtım da var, olması gerekeni söylüyor galiba) Hastalığı da, sağlığı da akıllıca yönetiyorlar. Yaşam kaliteleri daha yüksek. Yani daha az hasta oluyorlar, daha sağlıklı bir hayat sürüyorlar. Fiziksel ve zihinsel kapasiteleri de, uyumları da mükemmel. Bu nedenle daha uzun ve sağlıklı bir hayatı doğal olarak hak ediyorlar.

  Üretkenlik ve hoşgörü
  Wellness’a inananlar daha olumlu, iyi huylu, yapıcı, üretken, hoş görülü ve huzurlu insanlar. Diğerleri ile daha samimi ilişkiler kuruyor, daha az eleştiri, daha çok övgüye odaklanıyorlar. Kendilerinden eminrler. Hatalarını da, güçlerini de, günahlarını da, sevaplarını da bilmekten yani özeleştiriden korkmuyorlar, doğal ve hümanistler. Wellness bakış açısı onlara mükemmel bir sağlık yanında optimal bir fizyolojik ve psikolojik güç ile yeteri kadar sosyal başarı sağlıyor.

  Yüksek Enerji Kullanma
  Wellnes yaşam tarzını benimseyen biri, ruhsal anlamda yüksek enerjiler kullanmayı seviyor, olaylara kartal bakışı ile bakmaya ve detaylarda kaybolmamaya, konunun özünü görmeye çalışıyor. Ruhu ile bedeni arasındaki mükemmel ahenk konusunda kendini eğitmiş olduğu için bedenine de son derece saygılı. Sigara içmiyor, alkol tüketimini abartmıyor. Uykusuna önem verip kişisel temizliğine özen gösteryor. Öz saygısı yüksek. Sadece bedensel değil ruhsal yönden de son derece esnek. Fırtına karşısında buğday başakları gibi bir o yana, bir bu yana salınıp sonra hemen toparlanıyor. Zihin açıklığının maksimum düzeyde olması için meditatif çalışmaları hiç ihmal etmiyor. Bütün bunları wellness’ın yani oluşturduğu bu bakış açısının kazandırdığı yüksek enerji düzeyi ile rahat başarıyor. Kendini formda hissetmek onun için yemek içmek kadar doğal, sıradan bir şey. Bitkinlik, yorgunluk, halsizlik, uyku hali, unutkanlık, depresyon gibi sözcükler onun kitabında yer almıyor! Oh ne ala yaşam dediğinizi duyar gibiyim.

  Sosyallik
  Wellness daha çok sosyal başarı demek. Formda, güçlü, sağlıklı ve kendini iyi hisseden biri çevresi ile daha güçlü, etkili bağlar kurar. Daha verimli ve sağlam dostluklar edinir, daha keyifli arkadaşlar bulur. Yaşam tarzını
"kendini iyi hissetmek" üzerine odaklayanlar sadece kendileri huzurlu olmazlar. Çevrelerine de huzur, sevgi, iyi enerji saçarlar.
  Wellness
yaşam tarzını benimsemek, kendini daha iyi ve zinde hissetmenin en etkili yollarından biri. Bu yaşam tarzına giden yolun iyi beslenme, düzenli fiziksel aktivite, güçlü bir ruh-beden ilişkisi ve psikolojik dengeden, akıllı bir stres yönetimi ve kaliteli bir uykudan geçtiğini lütfen unutmayalım.

  İşyerinde verim artışı
  Wellness yaşam tarzını benimseyenler işlerinde daha verimliler. İşyeri ve işe uyumları mükemmel. İşe devamları tam. İşyerinde stres üretmiyorlar. Evlerine iş stresleri ile dönmüyorlar. Diğer çalışanlar ve patronları ile ilişkileri de ahenkli. İyi odaklanıp, çabuk konsantre olabiliyorlar.
  Kaliteli bir yaşam sürebilmeniz için işyeri sağlığınızı iyileştirmeniz, mutlu, keyifli bir iş ortamı oluşturmanız, iş yerinde de beslenmenize, aktivitenize, ruh halinize önem vermeniz gerekiyor. Neredeyse zamanınızın üçte birlik bölümünü işyerinizde geçiriyorsunuz. Bu süre içerisinde işyerinin havasını soluyor, muhtemelen en az bir öğününüzü bu süre içinde yiyorsunuz. İşyeri aktiviteniz genel fiziksel aktivitenizin önemli bir parçası haline geliyor. Yüklendiğiniz ve yönetmekte güçlük çektiğiniz streslerin çoğu işyerinde üretiliyor. İşyerinde oturma biçimimiz bile yaşam kalitemizi etkiliyor. İşyeri ruh sağlığı açısından da önemli. Yöneticiler, iş sahipleri, iş arkadaşlarıyla geliştirilen ilişkiler ne kadar pozitif, güçlü, güvene dayalı ise kaliteli bir hayat sürme şansı o kadar artıyor. Işığı yetersiz, havalandırması bozuk, sigara dumanı bol, gürültüsü fazla, ilişkileri gergin, yarışmacı ruhu abartılmış, herkesin birbirinin ayağını kaydırmaya çalıştığı, zaman zaman küçük molaların alınmadığı işyerlerinde ruh ve beden dengesi daha fazla bozuluyor. Hastalanmak kolaylaşıyor.

  Pozitif Yaşam Modeli
  Wellness yaşam tarzını benimseyenler tüm bu içsel ve dışsal aktivitelere, isteyerek, severek, gönüllü katılan, değişime açık, rahat, doğal insanlar…

  Siz bu bakış açısına, yaşam biçimine başka bir isim de verebilirsiniz, wellness demeniz şart değil; evrensel yaşam tarzlarını tek bir isim altında toplamak pek mümkün değil zaten. Pozitif bir yaşam biçimini tercih edenler için bir de böyle bir model var demek istedik sadece. Yoksa bunlar zaten olması gerekenler…

 
 

© Astroset 2004-2010