Doğal Yaşam

WWW.ASTROSET.COM

 

Duygularınızı Meditasyon İle Kontrol Altına Alabilirsiniz

  Ünlü meditasyon uzmanı Shunyo, her duygu için bir meditasyon tekniği olduğunu söylüyor. Birisine duyduğunuz kızgınlıktan ölüm acısına, gülmekten ağlamaya kadar pek çok duygunun karşılığında meditasyon yaparak rahatlayabilmek mümkün.
Sho felsefesine göre meditasyon yapmanın oldukça kolay olduğunu belirten Shunyo, evde, ofiste ya da otobüs beklerken kolayca uygulayabileceğiniz meditasyon yöntemlerini şöyle anlatıyor..

*Meditasyonun ilk adımı nedir?
  Meditasyon müziği eşliğinde bir saat sürecek bu aktivite için hafta içi her sabah 07.30'da, hafta sonları ise 08.30'da kalkıyoruz. Kimsenin rahatsız etmeyeceği bir oda ya da bir yer buluyoruz. Ayakta tüm vücudumuzu serbest bırakarak tam 10 dakika çok derin ve sık nefes alıp veriyoruz. Nefesi nasıl aldığının bir önemi yok. Bütün duyguların nefes almayla doğru orantılı olmalı. Mesela öfkeliysen daha hızlı nefes alıp vermelisin. Bu 10 dakika sonunda kimileri ağlıyor, kimisi ise çok sevgi dolu oluyor, kimisi ise deliriyor. İlk 10 dakikaya herkes farklı bir tepki veriyor. İyi bir sonuç için kaos yaratıp, ona göre nefes alıp vermelisiniz.
*İkinci 10 dakikada ne oluyor?
  İkinci 10 dakikada yukarıda anlattığımız duygular yaşanıyor. Üçüncü 10 dakikada ise, yine ayakta durun ve kollarınızı yukarı doğru kaldırın. Bu pozisyonda bir yandan zıplayarak
'hu hu hu' diye nefesi dışarı vererek, bağırabiliyorsanız bağırın. Burada vücudu serbest bırakmak çok önemli. Yine arka fonda bir meditasyon müziği olabilir. Bu şekilde yarım saat geçmiş oluyor. Yarım saat sonra, ayakta gözler kapalı olarak 15 dakika duruluyor. Sessiz bir şekilde vücudundaki her şeyi atıyorsun. Bu aslında meditasyon değil, sadece bir teknik. Meditasyon olan bir şeydir, yapılan şey değil.
*Kalan 15 dakikada ne yapılıyor?
  15 dakikalık sessizlikten sonra kutlama dansına başlıyoruz. İşte bu, güne başlamak için çok güzel bir meditasyon yöntemidir. Çünkü tazelenip yepyeni bir enerji ile güne başlıyoruz.

  BEYNİ RAHATLATAN YÖNTEM
*Peki 'Her meditasyonun bir öğretisi var' diyorsunuz. Bunun öğretisi nedir?
 
"Dinamik" adını verdiğimiz bu bir saatlik meditasyon, sessizliğin içinde nasıl kalabileceğinizi öğretiyor. Yaptığımız o hareketler aslında günlük hayatımızda yaşadıklarımızın bir özeti. Gün içinde büyük kaoslar ve zorluklar yaşıyoruz. Vücudumuz o hareketlerdeki gibi sarsılıyor. Meditasyonun sessizlik aşaması ise, yaşanılan bu kadar olay karşısında sessiz kalabilmeyi bize öğretiyor. Bu meditasyonu her sabah yapmak bizi güne iyi bir şekilde hazırlıyor. Şunu hiçbir zaman unutmamak gerekiyor ki, meditasyon beyni rahatlatmanın en kolay yöntemidir.
*Bunun dışında başka ne tür meditasyon yöntemleri var?
  Yapılabilecek pek çok teknik var. Güne başlama meditasyonu olduğu gibi, bir de günü bitirme meditasyonu dediğimiz
"Kundalini" yöntemi var. Genellikle iş yaşamı saat 18.00 gibi bitiyor. İşte bu saatten sonra yapabileceğiniz meditasyon şöyle olmalıdır: 15 dakikada vücudumuzu serbest bırakarak sallıyoruz. Kollarımızı, bacaklarımızı ve tüm vücudumuzu kullanarak bunu yapabiliriz. Sonraki 15 dakikada ise, içimizden geldiği gibi dans ediyoruz. Ancak bunun vals, tango gibi bizi düşünceye itecek özel bir dans olmaması gerekiyor. Rahat hareket edebileceğimiz, içimizden geldiği gibi bir dans olmalı. Bu aşamadan sonra sadece gözlerimiz kapalı olarak 15 dakika oturuyoruz. Son aşamada ise yine 15 dakika sırtüstü yere yatıyoruz.
*Neden önce deli gibi hareket edip, sonra sessizliğe bürünüyoruz?
  İlk iki bölümde amaç içimizdeki enerjiyi uyandırmak. O enerji uyanıp, açığa çıktıktan sonra yani gün içinde yaşanılan kaos ortamıyla yüz yüze geldikten sonra bunlara karşı nasıl bir sessizlik yaratmamız gerektiğini öğreniyoruz.

  YAŞLILARA ÖZEL TERAPİ VAR
*Daha yaşlı ya da hareket kısıtlaması olanlar için farklı bir meditasyon var mı?
 
"Nadabrahma" daha yaşlı insanlar için iyi bir meditasyon yöntemidir. Herkes istediği gibi bu meditasyonu yapabilir. Bunun için yapılması gereken; bacaklarınızı ister yoga oturuşu gibi bağdaş kurun ya da bir iskemlede rahat oturuş pozisyonuna geçin, gözleriniz kapalı olarak 'hımmmm' sesini çıkarmanız gerekiyor. O ses sayesinde vücudunun içindeki titreşimleri hissedeceksiniz. Bu çok rahatlatıcı hareketi yarım saat yapabilirsiniz. İkinci bölümde ise yine oturma pozisyonunda ellerinizi kullanarak yapabileceğiniz hareketler bulunuyor. Bunun için ilk olarak ellerinizi göbek hizasına getirin. Avuç içleriniz yukarı gelecek biçimde ellerinizi içeriden dışarıya sonra da dışarıdan içeriye gelecek şekilde hareket ettirin. Bu sayede içinizdeki enerjiyi dışarı taşıyacaksınız. Ancak, bu hareketleri o kadar yavaş yapacaksınız ki, sizi dışarıdan izleyen biri ellerinizi hareket ettirdiğinizi anlamayacak bile. Bu hareketten sonra bu sefer avuç içleriniz aşağıya bakacak şekilde tutun. Bu yapacağınız hareketle dışarıdaki enerjiyi içeri alacaksınız. Bu şekilde ileriye ve arkaya yine son derece yavaş bir şekilde 15 dakika bu hareketi yapmalısınız. Son olarak ise yine 15 dakika sırt üstü yatıp rahatlayın. Bu meditasyon yöntemi hareketlerden daha çok hislerle yapılıyor.

  KIZGINLIĞI YENEBİLİRSİNİZ
*Her duygumuz için bir meditasyon yöntemi var mı?
  Her şeyden önce hayatımızın farkında olmamız gerekiyor. Her zaman sahip olduğumuz güçlerin farkında olmuyoruz. Bazen birine kızıyoruz ama kızdığımızın farkında olmuyoruz. Mesela kızgınlık için çok güzel bir meditasyon yöntemi var.
*Nedir bu yöntem?
  Kendinle baş başa kalabileceğin bir yerde olmalısın. Buradaki amaç kendine gerçekten bu kızgınlığını bir şekilde itiraf edip, ortaya çıkarmak. Bunu yastıkla yapabilirsin. Çünkü bize kızgınlığımızı gizlememiz öğretildi. Oysa, bu kızgınlığı yastıkla atmamız gerekiyor. Onu başarabilirsek, o kızgınlık bize enerji olarak geri dönecektir. Aksi takdirde bu kızgınlık senin beynini bloke ederek, sonrasında beyninde bir takıntı haline gelecektir. Bu meditasyonu yaptığınız zaman kızgınlığınızı atacaksınız. Yastıkları savurduktan sonra gözlerinizi kapatıp içinize döndüğünüz zaman kendinizi çok huzurlu hissedeceksiniz.

Dilek SANCILI / HABER MERKEZİ http://www.sabah.com.tr/2005/05/17/gny/gny129-20050517-200.html

 
 

© Astroset 2004-2010