Doğal Yaşam

WWW.ASTROSET.COM

 

BİTKİLER ŞİFA KAYNAKLARIMIZ

  Bu bölümde, toplumda pek tanınmayan fakat sayılamayacak kadar yararı olan şifa kaynağı birkaç çok yararlı bitki hakkındaki bilgileri paylaşmak isteriz sizlerle;

CİVANPERÇEMİ: Kandil çiçeği, binbir yaprak otu adlarıyla da tanınan civanperçemi bitkisi, özellikle  kadınlar için vazgeçilmez bir yardımcıdır. Hem bitki uzmanı hem de bir rahip olan Kneipp yazılarında civanperçemi için söyle der; "arada sırada da olsa, hanımlar ona el atsalardı pek çok hastalığı çekmemiş olurlardı."
   
Bu bitki, bayanların sancılı ve depresif gecen regl dönemlerinde, menopoz öncesi ve sonrası çekilen rahatsızlıklarda çok etkilidir. Ayni zamanda kadınların üreme organları için de pek çok faydası vardır. Rahim kanseri, çeşitli rahim rahatsızlıkları, yumurtalık iltihaplarında içilen civanperçemi çayları çok yararlıdır. Miyomlar ve beyaz akıntılar için, yarım banyolar tavsiye edilebilir.

  Yarım banyo için; 100 gr civanperçeminin yaprak ve çiçekleri tam olarak geceden soğuk suyun içine konur. Ertesi gün kaynama derecesine kadar ısıtılıp, banyo suyuna ilave edilerek kullanılır. Yalnız banyo sırasında böbrek bölgesi suyun dışında kalmalıdır. 15 dk. suda kalınır banyo sonrası kurulanmadan havluya sarınarak bir saat kadar dinlenilir.

  Çay; Bir dolu tatlı kasığı civanperçemi ¼ litre kaynar suya ilave edilerek 3 dk. demlenir, sonra süzülerek, sıcak olarak yudum yudum içilir. Oldukça acı olan bu çayı içerken, şeker, tatlandırıcı gibi ilaveler yapmamak gerekir. Bitki çaylarına eklenen bu ilaveler, bitkilerin içindeki kimyasal maddelerle reaksiyon verebilirler. Maksimum fayda sağlamak için bunlara dikkat etmek gerekir. Bizim bayanlara tavsiyemiz, hiç olmazsa yılda iki kez birer haftalık kür olarak  bu bitkiyi tüketmeleridir.
 
Eski şifa kitaplarında civanperçemi “tüm hastalıkların çaresi” olarak anılır. Kanı temizleme özelliğine sahip olan bu bitki, ayrıca Hepatit-B, mide, hazımsızlık, romatizma, karaciğer rahatsızlıkları, bağırsak iltihapları ve hareketlerini düzenlemede çok faydalıdır. Civanperçemi, dolaşım sistemi rahatsızlıklarında ve damar spazmlarını hafifletmek için de tavsiye edilir.

 KARA HİNDİBA: Halk arasında bilinen diğer isimleri Arslan dişi, radika, kekik otudur. Bu bitki de doğanın biz insanlar için sunduğu bir şifa aracıdır. Nisan ve mayıs aylarında çiçeklenir ve her yerde bulunur. Girit ve Ayvalık yöresinde çok yetişen bu bitkinin kök ve yapraklarının salatası da yapılmaktadır.

  Karahindiba, karaciğer ve safra kesesi hastalıklarında eşsiz bir bitkidir. Bitkinin sapları, çiçekleri, yaprakları yani tamamı şifalıdır. Günde beş-altı parça taze karahindiba sapı çiğnemenin kronik karaciğer iltihabına iyi geldiği biliniyor. Şeker hastaları içinde tavsiye edilen önemli bir bitkidir. İçindeki mineral tuzlarının yani sıra kanı temizlemesi dolayısıyla  gut ve romatizmaya da faydalıdır. Ayrıca sarılık ve dalak hastalıklarına da aynı derecede iyi gelir. Eski şifa kitaplarında, kadınların eskiden bir güzellik ürünü olarak bu bitkinin kök ve yapraklarından çay hazırlayıp, bununla gözlerini ve yüzlerini yıkadıkları anlatılır. Yaprakları yılın soğuk zamanlarında bile büyür.

ÖKSE OTU: Eski  bir şifa bitkisi olan ökse otu, Druidler tarafından kutsal bir bitki olarak kabul edilir ve ona saygı gösterilirdi. Büyük bir törenle toplanır ve dalından altın bir bıçakla kesilirdi. Eski hekimler ökse otunu, sara hastalığının etkin bir şifası olarak kullanırlardı.
 
Ufak sapları ve yaprakları kurutulmak üzere ufak ufak kesilir. Ancak Ekim başlarından, Aralık ayının ortasına kadar, daha sonra da Mart ve Nisan aylarında toplananlarda şifa vardır. Geri kalan zamanlarda toplanan Ökse Otu faydasızdır. Sapları yaprakları çok kuvvetli şifa aracı olan Ökse Otunun meyveleri zehirlidir, o yüzden satın alırken çok dikkat etmek gerekir.

  Ökse otunun en yararlı olduğu hastalık, kalp ve dolaşım bozukluklarıdır. Tüm bedenin dengesini düzenleme konusunda çok faydalıdır; yüksek tansiyonu düşürür, düşük tansiyonu yükseltir. Başa kan hücum etmesi, kulak uğultusu, görme bozuklukları, baş dönmesini tedavi eder. Tüm kalp hastalıklarına iyi gelir, her çeşit dolaşım bozukluklarında ve kalp hastalığında çok yardımcıdır.
 
Ökse  Otu, salgı bezi sistemine çok faydalı olduğu için harika bir metabolizma ilacıdır. Aynı şekilde pankreası da etkiler ve şeker hastaları için de çok faydalı bir bitkidir.

 Çay: Ökse otu çayı soğuk demlemedir.1/4 litre soğuk su içine bir tatlı kaşığı dolusu Ökse Otu geceden konur. Sabah hafifçe ılıtıp sonra süzülerek içilir.

 
 

© Astroset 2004-2010