Küresel Isınma

WWW.ASTROSET.COM

Sera etkisi kanıtlandı

  Antarktika’da iklim üzerine araştırma yapan bilim adamları, 3 bin metre derindeki buz tabakalarından aldıkları hava kabarcıklarını inceleyerek küresel ısınmayla ilgili yeni verilere ulaştılar. Bilim adamlarına göre insani etkinlikler, günümüzde sera etkisini artıran en önemli etkenler.
  Avrupalı bilim adamları, Antarktika’da sürdürdükleri kapsamlı araştırmalarda insan kaynaklı sera etkisine ilişkin önemli bulgular elde ettiler. Buz tabakasının 3 bin metre altına inilerek yapılan araştırmalarda, 750 bin yıl öncesinin iklim bulgularına ulaşıldı. Bilim adamları, Antarktika’da, 750 bin yıllık buz örneklerini incelediler ve küresel sıcaklıkla sera etkisini artıran gazların eskisine oranla daha hızlı arttığı sonucuna da vardılar.

  Araştırmacılar, 3 kilometre derinlikte, insanoğlunun Afrika’yı terk edip diğer kıtalara yayılmaya başladığı döneme, yani 750 bin yıl öncesine ait iklim verilerine ulaştılar.
  Araştırmayı yürüten ekibin liderlerinden Eric Wolff, bugünle eski dönemlerin alışılmadık derecede farklı olduğunu söyledi. Wolff, ‘Buzun arasına sıkışmış binlerce yıllık hava kabarcıklarını kırarak içlerindeki gaz yoğunluklarını, karbondioksit ve metan seviyelerini ölçtük. Atmosferde şimdiki karbondioksit seviyesi, ölçtüğümüz dönemden yüzde 30 daha fazla. Metan da eskinin iki katı’ dedi.

  Araştırmalardan elde edilen veriler, küresel sıcaklığın sanayileşmeye paralel olarak son iki yüzyılda arttığını gösteriyor. Bu, şimdiye kadar ulaşılabilen en yaşlı buz kütlesi ve insanların küresel iklimi bozduğunu kanıtlayan en açık verileri içeriyor.

Son 750 yıllık dönem içinde, dünyanın 8 kez buzul çağı yaşadığını saptayan araştırmacılar, yeni bir buzul çağına girmenin yaklaşık 15 bin yıl alacağını söylediler. Birbirlerini izleyen dönemlerin bazılarında iklimin soğuduğunu, bazılarında ısındığını belirleyen araştırmacılar, bu dönüşümün 420 bin yıl önce aniden sona erdiğini saptadı. Araştırmacılardan Fransız iklim ve çevre uzmanı Valerie Masson-Delmotte, 420 bin yıl önce gezegenimizin ‘epey uzun’ bir sıcak iklim dönemine girdiğini, bunun yaklaşık 28 bin yıl sürdüğünü ve o zamanki iklimin bugünkü koşullara benzediğini kaydetti. 
                                                                                                                 11.06.2004

  KÜRESEL ISINMA
  Antarktika’da iklim üzerine araştırma yapan bilim adamları, 3 bin metre derindeki buz tabakalarından aldıkları hava kabarcıklarını inceleyerek küresel ısınmayla ilgili yeni verilere ulaştılar. Bilim adamlarına sera  Etkisi giderek artıyor.
  Küresel ısınma gezegen için giderek büyük bir tehdit oluşturmaya çoktan başladı bile… Ama biz sakinleri ısrarlı bir şekilde bu etkiyi ve olabilecek felaketleri yüzlerce yıl sonraya taşıyarak, bu günün sorumluluğundan kaçmaya çalışıyoruz. Yani bir tür, ’benden sonra tufan mantığı’ ile hareket ediyoruz da bu gezegen bizim ortak evimiz, barınağımız. Onu böyle hor kullandıkça, Zecharia Sicthin’in 2012’de bize çarparak, büyük etkiler yaratacağını söylediği ’12 Gezegen’e de pek ihtiyacımız kalmayacak gibi…

  Yeryüzünde yaşam
 
Gezegen sakinleri olarak yeryüzündeki yaşamı zorlaştırmak için elbirliğiyle müthiş bir uğraş içindeyiz. Bir de bunun tam aksini düşünelim… Yine aynı mavi gezegenin konukları olduğumuzu varsayarak ona hak ettiği değeri verdiğimizi, canlılığına saygı duyduğumuzu düşünelim. Kim bilir ne kadar çok şey değişirdi…

 

© Astroset 2004-2010