Metafizik

WWW.ASTROSET.COM

 

İlâhi Nizam ve Kâinat Penceresinden

OLAYLAR

HAZIRLAYAN: Selman Gerçeksever

  Varlığın maddesel gelişim ortamlarında, elde ettiği bilgi birikimi ve bu bilgilerin idrakiyle oluşan öz bilgiler için bol materyal olaylarda bulunuyor. Olaylar içinde doğrudan ya da dolaylı olarak bulunmanın hikmeti, sonunda öz benliğe öz bilgi birikimi oluşturmaktır. Bu öz bilgilerin de ruhun tekâmülüne hizmet ettiğini biliyoruz. Olaylar, birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkar ama hepsinde ortak etmen evrensel İlliyet İlkesi’dir. Örneğin, bu yaşamımız, önceki yaşamlarımızın ve ağırlıklı olarak da bir önceki yaşamımızın sonucudur. Bu yaşamımızla da ahret/spatyom yaşamımızı oluşturmaktayız. Bu nedenle başımıza gelenlerden ve dünya ötesi ahret yaşamımızdan kendimiz sorumluyuz.

 Bu gidiş içinde öz bilgi oluşumu da, olayların ortaya çıkışındaki sebep-sonuç ilişkisine ve idraklerin, kıyas yoluyla birbirine uyumlanabilmeleri derecesine bağlıdır. Bir olay içinde canımız yandığı zaman, ıstırap ya da en azından sıkıntı/hoşnutsuzluk deneyimlemişizdir. O hoşnutsuzluk/ıstırap, olayın bizde uyandırdığı acı verici etkisinden dolayıdır. Aynı olay başkasında aynı acıyı/sıkıntıyı uyandırmayabilir… Istıraplara neden olan olaylar arasındaki sebep-sonuç bağlarını idrak edebilirsek, öz bilgi oluşumu bakımından alacağımız sonuç başka olur, bunları idrak edemesek başka olur(123). Burada bireysel idrak, olaydaki sebep-sonuç bağlantılarına nüfuzu ve uyumu oranında, o olaydan alacağı dersi alır; bunun sürekliliği de idrakin kudretlenmesidir. Söz konusu ders de öz bilgilerin hammaddesini oluşturur. Bizlere bu anlamda bilgi sağlayan olaylar, gelişim ihtiyacımıza uygun olarak öz benliğimizin oluru ile yardımcı/rehber varlıklar tarafından düzenlenir ve karşımıza çıkarılır. Bu, bizim için bir etkidir/uyarandır.

 Olayla gelen bu etkideki sebep-sonuç bağlantılarına uyum ve nüfuz durumumuz, daha sonra karşılaşacağımız olayın/olayların şeklini ve niteliğini belirler. Bu da, başımıza gelen olayın, öz bilgiye dönüşmeye değer nitelik kazanması, yâni olayla gelen bilgiyi idrak etmemiz; idrakin kıyas yoluyla olaydaki sebep-sonuç(illiyet) ilişkisine ve uyumunun derecesine bağlıdır(123). Yaşarken deneyimlediğimiz olaylara/durumlara/hallere/hâletlere idrakimizin uyumu oranında öz bilgi olmaya değer bilgiler oluşur ve bunlar uyku sırasında şuur dışına aktarılır. Enkarne bir varlığa bilgilerinin kaynağını oluşturacak olaylar kişinin öz benliği ve öz benliğe yardımcı/rehber varlıklar tarafından düzenlenir ve karşısına çıkarılır. Aslında enkarne varlığın karşısına ne türden  ve ne şiddette bir olayın çıkarılacağı yine kendisinin önceki edimleri ile (İlliyet İlkesi’ne göre) belirlenir.

  Enkarne varlığın önüne, yine kendisinin neden olduğu(yâni asıl gelişim ihtiyacını gerektiren) bir olayın onun öz benliği(asıl kendisi) tarafından çıkarılmasının şekli vicdan mekanizmaıyla ilgilidir: Bunun için, enkarne varlığın vicdan mekanizmasının nefsâniyet ögeleri uyarılır, ya da karşısına kendi seçimi dışında (egosunun rahatını kaçıran/ kaçıracak) olaylar çıkarılır ve böylece enkarne varlık istemeyerek de çeşitli etkinliklere/işlere girmek zorunda kalır ki, bu onun hayrınadır gelişimi açısından(124). Bu şekilde, kişinin nefsinin rahatının bozulmaması için yavaşlatmış olduğu gelişime yönelik etkinliklerinin yeniden canlanmasının ve dolayısıyla öz bilgilere temel olan kıyas bilgilerinin zenginleşmesinin yolu açılır. Bu şekilde bireyin bilgi ve idrak dağarcığı, karşılaştığı olaylar vesilesiyle edineceği kıyas bilgisi yoluyla kudret kazanır ve zenginleşir. Başka türlü bir söylemle, bireyin karşılaştığı olaylar sâyesinde edineceği kıyas bilgileri yoluyla, idrak ve bilgi dağarcığı kudret kazanır ve zenginleşir. Kudret kazanan idrakin de İlliyet İlkesi’ne uyumu kolaylaşır/artar(124).

 Kudret kazanmış bir idrakin enkarne varlığa başka bir getirisi de, bireyin irâdesini vazife bilgisine (vicdan mekanizmasının olumlu zıddına) yönelterek gelişimin hızını artırmaktır. İrâdeleri, vicdan birim düalitelerinin olumlu zıddına yönelecek kudrette olmayan bireylerin karşılarına, öz benlikleri ve yardımcı/rehber varlıklar tarafından eprövler(yaşam sınavları) çıkartılarak kıyas bilgileri edinmelerine ve idraklerinin kudret kazanmasına yardımcı olunur. Bu şekilde edinilen kıyas bilgileri enkarne varlık için öz bilgisinin “tohumları” denebilecek değerlerdir(124). Böylece kişi, idrakini daha üst gelişim düzeylerindeki realitelerin kapsamında olan değerler hazırlar. Bu makbul durum, vazife bilgileri yönünde ilerleyişin de belirtisidir. İdrakin kudretlenmesi yönündeki tüm bu olumlu gelişmeler, enkarne varlığın; olaylar içinde yoğrulurken, çoğu ıstıraplı yaşam sınavlarından/sınanmalarından(eprövlerden) geçmesiyle olanaklıdır(125).

  Rakamlar İLÂHÎ NİZAM ’dan alıntılamaların sayfa numaralarıdır.

 Yayın Tarihi:23 Şubat 2018 

 

© Astroset 2003-2018