Metafizik

WWW.ASTROSET.COM

 

İlâhi Nizam ve Kâinat Kitabında

ZAMAN ve İDRAK

Derleyen : Selman Gerçeksever

  Kitabın öğretisindeki “zaman” ve “idrak” kavramları birlikte ele alınmış ve böylece açıklanıyor. Çünkü varlığın idrak gelişimiyle zamanın gelişimi paralel gidiyor. Ayrıca, gelişmişlik düzeyine göre, zamanı kullanan da varlıktır. Öğretiye göre üç tür zaman var:

1-Yüzeysel zaman: Bu, dünyada geçerli “üç buutlu zaman ”dır(24). “Üç buutlu zaman ” içinde gelişim, “asli zaman ” da gelişim değildir. “Üç buutlu yüzeysel zaman ” da gelişim “insanlık halindeki sübjektif gelişim ” dir.

2-İdrakî zaman(sayfa 222), Vazife Planı’ndan itibaren başlayan zamandır.

3-Asli Zaman; evrende geçerli ve evren kapsamlı olan zamandır. Aslî Zaman, “Evren Üstü Zaman İlkesi ”nin evrendeki tezahürüdür. Bir başka ifadeyle, “aslî zaman ”, bir evreni oluşturan alemlerdeki tüm zaman realitelerini kapsayan (ve dolayısıyla da, evreni baştan başa kat eden) “Evren Üstü Zaman İlkesi ”nin evrendeki(ve evrenin alemlerindeki) tezahürüdür.

Yüksek zaman idraki ”, “dünya zamanı idrakinden ” çok farklıdır . Bu “fark, “yüksek zaman idrakinin ” “idrak değerlerinin ”, “basit zaman idraki ”ninkilere oranla çok daha zengin ve kapsamlı olmasından kaynaklanır(sayfa 211).  “Yüksek zaman ” (ya da “idrakî zaman ”) “Vazife Planında ” geçerli zamandır (sayfa 222). “Yüksek Zaman İdraki “ o kadar değişik çeşitlidir ve o kadar ince madde bileşimlerine sahiptir ki; bu idrak düzeyinden yayılan titreşimler, basit zaman idrakleri ile karşılaştırılamayacak kadar büyük bir hız ve kapsam ile sıfatlanmış bir akışına sâhiptir/tâbidir(sayfa 211).  

  Bundan dolayı, “Yüksek Zaman İdraki ”; geçmiş, şimdi, gelecek gibi doğrusal zamana tabi değildir. Geçmiş, şimdi ve gelecek; “Yüksek Zaman İdrakinde ” bir toplam (“tek bir oluş ”) olarak bulunur(sayfa 211). Bu “tek bir oluşun ” sonsuz şekilleri vardır(sayfa 211). Burada “uzun hat” kapsamlı Aslî Zaman’dır. Yüzeysel/basit zamanın bu spiral hareketi/gidişi, yüzeysel zaman idrakinin giderek olgunlaşması/değer kazanmasıdır.

Yukarıda sözü edilen 3 tür zamanın birbirine göre durumu da şöyledir:

 Yüzeysel zamanın hedefi à Küresel zaman. Yüzeysel zamanın idrakinde olan bizler, aslî zaman üzerinde hiçbir seyir/ilerleme yapmayıp, bir tek nokta üzerinde(alan tarama şeklinde) gelişmeye çalışıyoruz(sayfa 212+216). “Gelişmeye çalışıyoruz”, tekâmül etmiyoruz. Tekâmül à Vazife planından itibaren başlıyor. Vazife Planı’nda idrakî zaman (küresel zaman) geçerli. Vazife Planında geçerli olan “idrakî zaman ”ın hedefi de aslî zaman(evrende geçerli olan zaman) oluyor. Bu duruma göre, “Vazife Planıà bizim hidrojen âlemimizin üzerinde oluyor ama evrenin üzerinde değil.

Zamanın mekânla olan ilişkisi:

Mekân olmadan zaman ortaya çıkmıyor(sayfa 217) dünya, âlem, evren à Birer mekândır. “Evren Üstü Zaman İlkesinin ” evrendeki tezahürü à Asli Zamandır. “Aslî Zaman ”ın Vazife Planındaki tezahürü “idraki zaman ”dır(Küresel zaman). “Aslî Zaman ”ın dünyadaki(ve hidrojen âlemindeki)tezahürü de “yüzeysel zaman ”dır. Bizler(ve bizim âlemdeki varlıklar) “yüzeysel zaman idraki ”ne sahip bulunuyoruz. Evren kapsamlı(evrende geçerli) olan “aslî zaman ” akışıà evrenimizin değişik âlemlerinde, âlemlerin bünye özelliklerine bağlı olarak değişik şekillerde tezahür eder(sayfa 217). Çünkü mekânlar aynı değildir. Değişik titreşim düzeylerindeki mekânlarda/âlemlerde, dünyalara da “asli zaman ” farklı şekillerde tezahür eder. Bu durumda dünya bir “yüzeysel zaman mekanı ”dır. Vazife Planı àküresel zaman mekân ”ıdır(sayfa 218).

  Rakamlar İLÂHÎ NİZAM ’dan alıntılamaların sayfa numaralarıdır.

 Yayın Tarihi:01 Ekim 2018 

<<  ÖNCEKİ BÖLÜM

 SONRAKİ BÖLÜM >>

 

© Astroset 2003-2018