Parapsikoloji / Spiritüalizm

WWW.ASTROSET.COM

Ölüme Yakın Deneyimler - 4

Bilim İnsanlarının Yaklaşımları

  Bu bölümde ÖYD konusunda, günümüze daha yakın zamanlarda yapılan araştırmalardan ve günümüz bilim insanlarının konuya yaklaşımlarından söz edeceğiz. Bu genel başlık altında sizlerle birlikte Prof.Elizabeth Kubler Ross’un çalışmalarından, ölümcül hastalarla ilgili araştırmalardan, bireysel ÖYD örneklerinden (Oliver Fox, Sylvan Muldoon), Dr.Robert Crookal, Prof.Charles Tart, Dr.Karlis Osis’in çalışmalarından sözedeceğiz. Şimdi bu plana göre sırayla ve adım adım konumuzda ilerleyelim:

 1- Elizabeth Kubler ROSS: Psikoloji ve parapsikoloji profesörü olup, üzerlerinde reanimasyon yapılan hastalarla ilgilenmiştir. Bu  konudaki ilk kitabı 1969’da yayınlanmıştır: ‘On Death and Dying’. Hemen hemen ilk olarak ve bilimsel anlamda olmak üzere ‘ölüm araştırmaları’ görüşünü Prof.Ross ortaya atmıştır. Bundan sonra, 1974 yılında ‘Questions and Answers on Death and Dying’ adlı eserini kaleme almıştır ki, bu kitapta ilk olarak ve kısmen çocuk ölümlerine değinmiş; kısa bir süre sonra da yayınladığı ‘On Children and Dying’ adlı eserini de tamamen çocuklarla ilgili ÖYD’lere ayırmıştır.

  Elizabeth K.Ross’un 1970’lerdeki çalışmalarını içinde topladığı eseri olan ‘Death, the Final Stage of Growth’ (Büyümenin Son Aşaması Ölüm)’da belirttiğine göre ABD’de ölümcül (ölümü kesinleşmiş hastalarla) ilgili ilginç program ve araştırmalara rastlanmaktadır.(1) Aşağıda bir örneğini sunacağımız bu programlar görünüş olarak ilginç ama işin aslından uzak. Çünki, birlikte de göreceğimiz gibi, öte aleme geçiş ve sonrası hakkında hastanın ebedi yolculuğunda işine yarayacak bir bilgi verilmemekte, sadece insani yorumlarla dünyadaki son dakikalarına kadar mümkün olduğunca rahat yaşaması (bedensel konforunu, olabildiğince bedeni terkedene kadar sürdürmesi) sağlanmaktadır.

  Ölümcül Hastalar İçin Araştırma / Hizmet Programları: Bireylere, yaşamlarının son aşamalarını (son haftalarını) mutlu geçirebilmeleri için, kaçınılmaz sonuca duygusal uyum sağlamalarını kolaylaştırmak için geliştirilen hizmet programında şu maddeler bulunmaktadır:

- Hastanın çektiği acının şiddeti,
- Dinine bağlılığı ve inançları,
- Ölmekte olan kimseler hakkında daha önceki deneyimleri ,
- Maddesel güvencesi,
- Yaşı, cisiyeti, eğitim düzeyi,
 

  ABD, Illinois’da Lutheran General Hospital’da gerçekleştirilmiş olan bu araştırma ve hizmet ekibinde, birde dinadamı bulunmaktaydı. Bunun görevi ‘dinsel yardım’ olmakta ve şu hususları kapsamaktadır:

- Hastanın, özellikle ciddi hastalığı konusundaki duygularıyla ilişkili danışmanlık görevini üslenmek,
- Hasta, hastaneden çıktıktan sonra da aralarında mevcut ilişkiyi sürdürmek,
- Hastaya, sözlü ya da görsel / işitsel yöntemlerle bir anketi yanıtlatarak, onlara duygularını başkalarıyla paylaşma
  fırsatı sağlamak

  Tüm bu etkinliklerle hem hastalara, hem de onların yakınlarına huzur vererek, yardım etmeye çalışılmaktadır. Sözkonusu hizmetlere karşılık ne kadar ücret alındığı konusuyla ilgili bir kayda araştırmacının adıgeçen kitabında rastlanmamıştır.

  Ölümcül Hastalarla İlgili Araştırmaların Hedefleri ve Alınan Sonuçları:

-Ölümcül hastanın başlıca duyguları nelerdir?
Bu duyguların / kaygıların genellikle şunlardan oluştuğu ortaya çıkmıştır:  Başkalarına yük olma kaygısı ve bununla ilgili duygular, sevdiklerinden ayrılma kaygısı, ölümlerinden sonra sevdiklerinin (kendileri hakkındaki) üzüntüleri.

-Duygu uyumunu sağlayan ya da bozan etmenler nelerdir?
Bu etmenlerin başında; huzyrsuzluk düzeyi ile, hastanın kendisiyle az ya da çok ilgilenildiği hususu gelmektedir. Öleceğini bilmesinden dolayı çektiği acının azlığı / çokluğu da önemli bir etmen olarak araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Daha önceden , bu durumda bulunan yakınlarıyla görüşmüş olanlarla, dinsel açıdan bu konuda kendilerini bilgilendirmiş olanlar daha kolay uyum sağlayabilmektedirler. Ayrıca, içe dönük dindarların en büyük duygusal uyumu sağladıkları görülmüştür.

-Daha önce de yapılmış görsel ve işitsel kayıtların, ölümcül hastaların ölüme uyum sağlamaları konusundaki etkileri: Hastalığın ne anlama geldiği ve sonuçları konusunda açıkça konuşabilme yeteneği, doktorun dürüst konuşmaları, çocuklarından, eşinden ve yakınlarından ilgi görmekte olduğu duygusu olumlu etki olarak saptanmıştır. Öte yandan; öldükten sonra ne olacağından çok, ölme süreciyle ilgili tasalar daha çok dile getirilmiştir. Ayrıca, ölüme daha yakın günlerde ne kadar acı çekeceğini ve bu acıya nasıl dayanacağını; üstelik, bu durumuyla çevresini nasıl rahatsız edeceğini ifade etmişlerdir. Kuşkusuz, tekamülcü ruhçuluk bilgisiyle, bu çerçevede ele alınacak bir araştırma ve yaklaşımla ölümcül hastalara daha çok ve gerçekci yardımda bulunulabilirdi.


(1) Bu eserin Türkçesi ‘Ruh ve Madde Yayınları’nda çıkmştı.


  YARARLANILAN ESERLER:
- Büyümenin Son Aşaması Ölüm, E.K.Ross
- Ölümden Sonra Hayat, R.Moody
- Parapsikoloji, S.Rogo
- Ölüm Sonrası Deneyimler, M.Morse
- Ölüm Ötesi, D.Cannon
- Ölümü Yaşamak, B.J.Eadie

<< Önceki Bölüm

 Sonraki Bölüm >>

 

© Astroset 2004-2010